Kültéri medencék tavaszi üzembe helyezése

PoolPreparticle

Lassan aktuálissá váló folyamat, lássuk kicsit részletesebben, hogyan is néz ki ez a gyakorlatban. Kezdjük egy vázlatos összefoglalóval, mik az üzembe helyezés lépései:

 1. Gépészeti elemek ellenőrzése
  • vízforgató szivattyú üzembe helyezése
  • homokszűrő karbantartása
 2. Vízpróba

 3. A víz ellenőrzése

  3/a: Vízcserés üzembe helyezés

  3/b Üzembe helyezés vízcsere nélkül

 4. További teendők

1. GÉPÉSZETI ELEMEK ELLENŐRZÉSE:

Medencéje minden bizonnyal a tél és a tavasz hűvösebb napjai alatt letakarva állt. Az alábbiakban áttekintjük a gépészeti elemekhez kapcsolódó teendőket.

 • Vízforgató szivattyú visszaépítése

A télire leszerelt szivattyút szereljük vissza. Gondosan ellenőrizzünk minden tömítést, csatlakozást, hogy a feltöltés után sehol se szivárogjon. (Ajánlatos kicserélni a szivattyú O-gyűrűs tömítéseit a golyós csapok csatlakozásánál, a hollandereknél – ezzel megelőzhetjük a bosszantó csöpögéseket.) Természetesen a gépházban végzett minden művelet áramtalanított helyzetben történjen.

 • Homokszűrő töltetének ellenőrzése:

Nyissuk ki a homokszűrő tetejét, és végezzük el az alábbi próbákat:

SZEMREVÉTELEZÉSSEL megállapítható problémák

 •  A homok kiszáradt állapotban fehér: a vízkő jelenléte valószínűsíthető

  Teendő: 2 lehetősége van

 1. Lecseréli a homokot

 2. Szakember segítségével vízkőmentesíti a homokot 

 •  A homok zsíros tapintású, nagyobb darabokba összeáll: ha kiemel egy maréknyi homokot, és a tenyerében megdörzsölve a bőre zsíros tapintásúvá válik, a szűrőn biofilm réteg alakult ki.

  Okok: a biofilm kialakulásának oka sok esetben az öblítés hiányosságaira vezethető vissza. Ez lehet a szivattyú meghibásodása vagy a hatutú szelep működési zavara miatt.
  Teendő: Szakemberrel ellenőriztessük, hogy a hatutú szelep megfelelően működik-e, illetve, hogy a gumitömítés vagy a rugó nem ment-e tönkre benne. Érdemes megvizsgáltatni továbbá a vízforgató szivattyút, hogy a járókerék nem kopott-e, a szimeringek és a csapágyak jók-e (nyomásmérés).

TIPP-1: A homok állapotától függetlenül 2-3 évente cseréljünk szűrőhomokot!

TIPP-2: évente kétszer, ősszel és tavasszal kezeljük a töltetet DINAX FILTER CLEANER homokszűrő tisztító folyadékkal!

A gépészeti elemek ellenőrzése után csináljunk vízpróbát!

2. VÍZPRÓBA

Csináljunk vízpróbát annak érdekében, hogy kiderüljön, rendben működik-e a rendszerünk.

A medence szintjét töltsük fel vízzel (ha hiányzik belőle), és indítsuk el a keringető szivattyút!

Ha nem tapasztalunk szivárgást, esetleg csőelfagyást (csőtörést), akkor továbbléphetünk a víz ellenőrzésére.

3. A VÍZ ELLENŐRZÉSEavagy: Jó-e még a vizünk egy szezonra?

Amennyiben nagyon koszos, vagy elöregedett a medencevíz, ilyenkor tavasszal érdemes lecserélni. (3 évnél régebbi vizét mindenképp cserélje le!) Állapítsuk meg az alábbi tényezők segítségével, hogy alkalmas-e a víz még egy szezonra.

A felsorolt tényezők együttesen kell, hogy teljesüljenek ahhoz, hogy problémamentes medencével számolhassunk a nyáron:

 • Ha a víz nem öregebb mint két év,

 • ha rendszeresen adtunk hozzá friss vizet

 • ha medencénk egész télen megfelelően le volt takarva,

 • ha a takarást sikerül úgy eltávolítanunk, hogy a szennyeződés nagy része nem a medence-vízbe kerül

akkor megpróbálhatjuk ezzel a vízzel végigcsinálni a következő szezont.

Tipp: Ha a vizet több mint két éve töltöttük a medencébe, de rendszeresen frissítettük, lehet, hogy a víz még nem „öregedett el”. A víz elöregedéséről meggyőződhetünk a fajlagos elektromos vezetőképesség ismeretében, ha van ilyen mérőeszközünk. (Ha nincs ilyen mérőeszköze, a hozzánk behozott medencevíz-mintát bevizsgáljuk Önnek. (Fontos! Az elöregedett vízben a vegyszerek már nem működnek megfelelően, sok kellemetlenséget spórolhat meg a helyes időben elvégzett vízcserével.)

Ha a vízcsere mellett döntött, itt olvasson tovább.

Ha úgy döntött, hogy vizét még egy szezonra megőrzi, ugorjon az ÜZEMBE HELYEZÉS VÍZCSERE NÉLKÜL szakaszhoz.

3/A: VÍZCSERÉS ÜZEMBE HELYEZÉS

 • Vízcsere:

  • A teljes vízcsere előtt sokkolja le a jelenlegi vizet a medencében: 10 m3-enként 0,5 kg ALGA-SOKK P-t tegyen a vízbe, majd indítsa be a keringető-szivattyút néhány órára. Másnap engedje le a medencevizet.

A sokkolásra azért van szükség, hogy a rendszerben (homokszűrőn, csővezetékekben stb.) megrekedt szennyeződéseket kitisztítsuk, továbbá segítséget jelent a medence felületének tisztításában is. A következő lépés a felületek tisztítása.

 • Felületek tisztítása:

 • függőleges felületek: DE-VÍZKŐ G vízkőoldóval és egy kefével alapos súrolással távolítsuk el a medence faláról a rárakódott vízkövet. (Szemcsés súrolószert sohase használjunk, csak folyékony, karcmentes fajtát, ami nem sérti a felületet!)

 • vízszintes felületek:DE-VÍZKŐ F segítségével a medence aljáról is távolítsuk el a szennyeződést

 • sóbontó elektrolízis alkalmazása esetén a cella éves tisztítása is szükséges, ehhez a DE-VÍZKŐ P-t javasoljuk

 • érzékeny felületek, medence-fedő redőnyök tisztítása: a vas-, mangán-, rézkirakódások, a redőnyre rakódott vízkő és egyéb szennyeződések eltávolítására a DINAX COVER CLEANER F-et ajánljuk.

TIPP: műanyag medencék esetén még óvatosabbak legyünk a felületek tisztításakor, nehogy megsértsük a burkolatot.

 •  A tisztítás, takarítás után a medencét alaposan öblítsük át, a vegyszeres, koszos vizet engedjük le.

3/B ÜZEMBE HELYEZÉS VÍZCSERE NÉLKÜL

Ha úgy döntött, hogy a medencében lévő vizet még nem engedi le, az alábbi teendői vannak:

 1. Sokkolja le a vizet a medencében: 10 m3-enként 0,5 kg ALGA-SOKK P-t tegyen a vízbe, majd indítsa be a keringető-szivattyút néhány órára. A sokkolásra azért van szükség, hogy a rendszerben (homokszűrőn, csővezetékekben stb.) megrekedt szennyeződéseket kitisztítsuk, továbbá segítséget jelent a medence felületének tisztításában is.

 2. A sokkolást követő napon mérje meg a medencevíz szabad-aktív klórtartalmát. Ha nincs vagy nagyon kevés a szabad-aktív klór a vízben, ez arra utal, hogy a rendszer (feltehetően a homokszűrő) nagyon szennyezett.

Teendő: homokcsere, vagy ismételt sokkolás. Ha a klórszint 2-3 sokkolás után sem marad 3 mg/liter felett, akkor javasolt a homok és víz cseréje!

A következő lépés a felületek tisztítása.

 • Felületek tisztítása:

 • vízvonal feletti rész:
  A SZEGÉLYTISZTÍTÓ F és A DE-VÍZKŐ G használatát javasoljuk – felváltva:

  • SZEGÉLYTISZTÍTÓ F: A zsíros szennyeződések eltávolítására. Gélesített állagának köszönhetően különösen alkalmas függőeleges felületek kezelésére. Hígítás nélkül öntse egy szivacsra, és vékony rétegben kenje fel a tisztítandó felületre. Néhány perc múlva öblítse le és szivaccsal mossa át a felületet. Erősebb szennyeződés esetén az eljárást valószínűleg meg kell ismételni.

  • DE-VÍZKŐ G vízkőoldóval és egy kefével alapos súrolással távolítsuk el a medence faláról a rárakódott vízkövet. (Szemcsés súrolószert sohase használjunk, csak folyékony, karcmentes fajtát, ami nem sérti a felületet!)

 • sóbontó elektrolízis alkalmazása esetén a cella éves tisztítása is szükséges, ehhez a DE-VÍZKŐ P-t javasoljuk

 • érzékeny felületek, medence-fedő redőnyök tisztítása: a vas-, mangán-, rézkirakódások, a redőnyre rakódott vízkő és egyéb szennyeződések eltávolítására a DINAX COVER CLEANER F-et ajánljuk (a szer belefolyhat a medencevízbe).

 • Fugák: a mozaik vagy csempe burkolatú medencék fugáinak szennyeződései (alga vagy más elszíneződés) a víz alatt nagy nyomású mosóval távolíthatók el.
 • Barnás elszíneződések: A barnás elszíneződések vas vagy mangán foltok lehetnek a medencében. Ebben az esetben az alábbi eljárást javasoljuk:

  • Hagyjuk leesni a klórszintet.

  • 10 m3-re számítva 2,8 kg DEWAN-18-at öntsünk a medencevízbe, majd indítsuk be a forgatást.

  • A szer kb. 2 nap alatt eltávolítja a vas- és mangánlerakódásokat.

  • Ismételt klórozás esetén a vas- és a mangánfoltok újra kialakulnának, ezt előzhetjük meg DINAX METAL MAGIC F-fel: a foltok eltűnése után tegyen 1 m3 medencevízhez 30-50 ml DINAX METAL MAGIC F-et, ezzel megelőzhetik a foltok újbóli megjelenését.

  • A kezelés alatt a medence használható, a DEWAN-18 a klór helyett kifejti a fertőtlenítő hatást. Az esetlegesen megmaradó DEWAN-18-at felhasználhatja további fertőtlenítésre, ám a DEWAN használatának idejénsemmiképp ne adagoljon klórt a medencébe!

  • Amikor a DEWAN eltűnik a medencéből (ezt DEWAN-50 mérőcsíkkal ellenőrizheti), újra kezdheti a klórozást. (Vagy marad továbbra is a klórmentes fertőtlenítésnél, és tovább használja a DEWAN-18-at).
   (Amennyiben érdekli a klórmentes fertőtlenítés, érdeklődjön cégünknél a 403-0937-es telefonszámon, vagy személyesen, illetve részletesebb tájékoztatót ide kattintva talál.

TIPP: műanyag medencék esetén még óvatosabbak legyünk a felületek tisztításakor, nehogy megsértsük a burkolatot.

4. TOVÁBBI TEENDŐK:

Ha rendelkezünk mérő szabályozó automatikával akkor kérjük annak beüzemelését, hogy a friss víz az esetleges vegyszerezési problémák miatt nehogy tönkremenjen.

Post Tagged with , , ,